Gyerekkoromban sosem értettem mivégre emelgetik disznóvágáson a stampedliket állandóan, ha megmarhulnak tőle. Nyoma sem volt még a tulipánpohárnak, sőt arra sem emlékszem, hogy miután bevágták a felest szagolgatták volna a poharat, sokkalinkább fulákoltak és a torkukat köszörülték egy-egy kör után. A pálinka egy célt szolgált: hogy üssön (mint Papp Laci)!

Mára a "Nemzet itala" lett és remélem a borhoz hasonló kultusz fogja hamarosan övezni.

Utánajárok a pálinka titkainak és próbálok minél többet megtudni más nemzetek párlatairól.

Mikor egy ismerősömet kérdeztem arról, hogy szereti-e a pálinkát, a következőt válaszolta: Inkább megiszom, csak ne is lássam!

A bejegyzés trackback címe:

https://kupica.blog.hu/api/trackback/id/tr512487097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.12.02. 11:23:02

Az első, bevezető résszel egyetértek, a pálinka a múltban is, sőt még ma is, sajnos, valóban és alapvetően egy célt szolgált, üssön!Ennek eredendő okát a tradíciókban, a pálinkafőzési, fogyasztási kultúra alacsony szintjében kell keresni. Az ma már tény, hogy a termelési kultúra az 1990-es évek közepétől óriásit fejlődött, ennek következményeként egyre jobb, egyre minőségibb pálinkák jutnak el a fogyasztóhoz. Ezért aztán joggal bízhatunk abban, hogy a mai pálinkák ismérve nem az "ütősség" lesz, hanem az illatok, ízek szépsége, komplexitása, ami előbb-utóbb találkozik majd a fogyasztó igényével!

kupicablog 2010.12.02. 21:57:02

@sompalinka: Nem szép ezt mondani, de a fogyasztói igényt nagyban lehet befolyásolni sőt azt hiszem kell is, mert ilyen örökséggel, ami a pálinkával kapcsolatban ránk maradt van mit köszörülni a csorbán. De egyre nagyobb tábor az, aki szereti és "érti" is a pálinkát.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.12.02. 23:07:52

@kupicablog:
Egyetértek, csupán annyit kiegészítésképpen, kell befolyásolni a fogyasztói ízlést, felkelteni a minőség iránti igényt, az értékek iránti fogékonyságot, mindezt jó, még jobb minőséggel, értelmes kommunikációval!
süti beállítások módosítása